mammaliv - oppskrifter - essensielle oljer

Ukens olje – Peppermynte

Ukens olje – Peppermynte

Ukens olje – Peppermynte

 

Hvem har ikke drukket peppermyntete når de har vondt i magen? Eller pustet inn varmt peppermyntevann, for å åpne tette bihuler? Peppermynte er den andre oljen man må ha i sitt medisinskap! Mange har planten i hagen sin og lager te av den. Visste du at 1 dråpe med Peppermynte essensiell olje tilsvarer 25 kopper peppermyntete? Oljen er potent, og man kommer ofte lengst med bare 1 dråpe! Man kjenner øyeblikkelig den åpnende effekten Peppermynte har.

 

 

Peppermynte i blomst

 

 

Beskrivelse av planten

Peppermynte er en allsidig flerårig urt som har blitt verdsatt siden antikken. Tørkede peppermynteblader har blitt funnet i 3000 år gamle Egyptiske pyramider. Gjennom historien har denne urten blitt verdsatt som en alt-mulig plante, og blir nå brukt som essensiell olje i kosmetikk, mat- og helseindustri verden rundt. Med dens mange bruksområder er det ingen overraskelse at Peppermynte stadig er blandt doTERRA’s bestselgende og mest verdsatte oljer.

 

Peppermynteplanten er en hybrid av vannmynte og grønnmynte. Denne kjølende og avslappende urten er karakterisert av dens firkantede stamme, mørkegrønne blader og små bunter av lyse, lilla blomster. Planten kan vokse seg omtrent 45-90 cm høy. Peppermynte er kjent for å vokse ved bekker eller våte steder med mye nedbør. På grunn av sine spesifikke vannbehov dyrkes Peppermynten i Europa, Asia og Nord-Amerika.

 

Morsomt faktum: Peppermynte sitt vitenskapelige navn er Mentha piperita. I gresk mytologi blir nymfen Minthe (også kjent som Mentha), forvandlet til en skarp søtlig-luktende mynteplante av dronning Persephone.

 

 

Om oljen

 

Hovedkomponenter: Mentol, Menthone, 1,8-Cineole.

Hovedkomponenten i Peppermynte essensiell olje er mentol. Mentol inneholder energigivende egenskaper, men er også kjent for å berolige den glatte muskulaturen i tarmen. Den avslappende effekten oppstår på grunn av mentol sin evne til å holde kalsiumkanalene optimalt fungerende. Når den glatte muskulaturen er avslappet reduseres tarmbevegelser, som igjen letter fordøyelsesplager og løs mage.

 

 

Egenskaper:

Smertestillende, antibakteriell, kvalmestillende, anti-inflammatorisk, antiseptisk, krampeløsende, antivirus, afrodisiakum, beroliger menstruasjon, energigivende, slimløsende, styrkende, forfriskende, fremmer apetitt, varmende.

 

 

 

 

Se noen bruksområder her:

 

Andre essensielle oljer Peppermynte olje går godt sammen med:

Oregano, Merian, Sypress, Eucalyptus, Geranium, Grapefrukt, Mandarin, Lavendel, Sitron, Rosmarin og Appelsin.

 

 

Bruksmåter:

Aromatisk:
Diffuser (vann opp til rød strek + 4-10 dråper essensiell olje), jeg ville bare hatt maksimalt 2-3 dråper med Peppermynte om ganen, men gjerne blandet med andre oljer.
Koppede hender (1 dråpe i handflaten, gni hendene sammen, lag en “kopp” som du holder foran ansiktet mens du inhalerer)

På huden: Bland 1-2 dråper essensiell olje med 1 ts baseolje (for eksempel fraksjonert kokosolje (FCO), extra virgin kokosolje, mandelolje eller jojobaolje).

Baby 0.3 % fortynning  1 dråpe til 1 ss
Barn 1.0 % fortynning 1 dråpe til 1 ts
Voksne  2.0 – 4.0 % fortynning 3-6 dråper til 1 ts

Innvendig: Åpne en tom kapsel, ha i 1-2 dråper essensiell olje og fyll opp med for eksempel olivenolje eller MCT olje. Svelg ned med vann. Gjerne i forbindelse med et måltid.

 

Sikkerhet: Smør i hårfestet (NB: ikke for nær øynene).

Bruk bare eteriske oljer av høyeste kvalitet innvendig! Jeg anbefaler bare doTERRA sine.

 

 

Hodeverk og migrene

Smør på tinninger, over ører og i nakken.

Muskelsmerter og spenninger

Smør direkte på stive, anspente eller slitne muskler. Eller smør på før trening for å unngå stivhet.

De beroligende komponentene som finnes i Peppermynte gjør den til en god massasjeolje. Den er kjølende men samtidig varmende, og muskelavslappende. Forsøk å kombiner Peppermynte med Lavendel i en baseolje!

Astma og bihulebetennelse

Smør fortynnet på bryst og rygg, eller under føttene.

Minke melkemengde ved amming

Smør fortynnet på brystene og ha en dråpe i kapsel eller i vann.

Ingen luktesans

Inhalér eller smør fortynnet over nesebroen.

Hud

Prøv denne DIY fot kremen for å pleie føttene etter en lang dag. For best resultat kan du smøre føttene før du går til sengs. Smør generøst med krem, for deretter å ta sokker på = god lukt og myke hæler dagen etter.

Eller denne enkle sukkerskrubben med Peppermynte som gir fukt til hender, føtter og kropp. En fin gave!

Magekatarr og andre fordøyelsesplager

Ta en dråpe i kapsel eller smør fortynnet over magen.

Fett hår

Ha en dråpe i sjampo du har i hånden, bland litt med en finger og masser inn i hår og hodebunn. Kombiner gjerne med en dråpe Rosmarin essensiell olje!

Årvåkenhet og energi

Inhalér, smør under nesen eller i nakken.

Peppermynte kan brukes aromatisk til å vekke sansene og fremme energi. Denne kraftige oljen kan være svært gunstig alene, men når du kombinerer riktig med andre essensielle oljer, gir det enda flere fordeler! For eksempel kan du ha en dråpe hver av Peppermynte, Vill Appelsin og Virak (Frankincense) i håndflaten din, gni hendene sammen og inhalere fra koppede hender. Denne enkle, aromatiske oppskriften er perfekt for en midt på dagen “pick-me-up”. Du vil føle deg både avslappet og energisk!

Feber og hetetokter

Smør i nakken, på ryggraden, eller under føttene for å få en kjølende effekt.

Brannsår og solbrenthet

Smør fortynnet med FCO på forbrent hud.

Eller lag denne After Sun sprayen.

Allergier og utslett

Ta i en kapsel, i vann eller smør under nese eller under føttene.

For allergier er den åpnende effekten til Peppermynte god sammen med Lavendel (roer ned allergisymptomer) og Sitron  (rensende og gir energi)! Ha 2-3 dråper av hver i en diffuser og ha den på i allergisesonger. Se eget innlegg om pollenallergi her!

“Insektsfrastøter”

Edderkopper: Mange insekter og edderkopper liker ikke lukten av Peppermynte. Prøv å ha 1-3 dråper på en bomullsdott og plasser de i hjørner på badet, soverommet, kjøkkenet eller andre rom du mistenker de er i.

Lus: Lag en blanding av eplesidereddik (1/2 dl) og Peppermynte essensiell olje (6 dråper) i en tom sprayflaske. Spray på roser som har lus. La stå og virke i noen minutter før du spyler dem med vannslangen.

Mat

Peppermynte-oljen har blitt brukt til å “løfte” måltider over hele verden. Jeg lager for eksempel sjokoladebiscotti og brownies med Peppermynte! Men du kan også bruke oljen i drikke. Få en forfriskende start på dagen med Peppermynte i smoothie for eksempel. Eller forsøk med Peppermynte i vann en varm sommerdag – bare husk å blande ut dråpen med litt sitronsaft, moste bær, salt, sukker, honning, lønnesirup før du har vannet eller mineralvannet i glasset!

 

(fra: The Essential Life, A simple guide to living the wellness lifestyle, Total wellness publishing, 2017)

 

Humør – gå fra hindret og pessimistisk til oppkvikket og optimistisk.

Aromatisk: Inhalér fra flasken, ha i diffuser, eller plasser dråpen i håndflaten, gni og inhalér fra koppede hender.

På huden: Smør 1-2 dråper fortynnet over bryst, skuldrer eller nakken.

“Peppermint brings joy and buoyancy to the heart and soul. It invigorates body, mind, and spirit, and reminds individuals that life can be happy, and they don’t have to be controlled by fear. It lifts an individual out of their emotional trials for a short reprieve. When individuals use Peppermint, they feel as though they’re gliding through life. It assists in staying on the surface og emotional issues like floating on top of water. […] If it is used as a permanent escape to avoid dealing with emotional pain, it can hinder growth and progress. […] It aids individuals who need a short breather.”

(fra: Emotions & Essential oils, Reference guide for emotional healing, 2017 Sixth edition)

 

Se film om hvor og hvordan de høster Peppermynte her!

Les mer om Peppermynte her.

 

 

peppermint doterra

 

 

Advarsel

Du bør ikke smøre Peppermynte essensiell olje på huden til barn under 2 år.

Mulig hudsensitivitet. Oppbevares utilgjengelig for barn. Om du er gravid, ammer eller er under legebehandling kontakt lege før bruk. Unngå kontakt med øyne, indre øre og andre sensitive områder.

Bruk bare eteriske oljer av høyeste kvalitet innvendig! Jeg anbefaler bare doTERRA sine.

 2 thoughts on “Ukens olje – Peppermynte”

 • Hei har kjøpt peppermynteolje fra aquaoleum(helsekost) men da står det at den ikke skal drikkes, er det forskjell på oljene?

  • Hei!
   Ja, det er riktig.
   For at du skal kunne bruke ei eterisk olje innvendig må den være så grundig testa at den garantert er heilt rein.
   Det finnes merker som er reine nok, undersøk selskaper og testmetoder. Et selskap bør være gjennomsiktige og gi tydelig informasjon om testresultater!
   Eg bruker doTERRA, der har kvar flaske eit nummer du kan søke opp for å få alle testresultater på akkurat den olja.
   Før hadde dei ei peppermynteolje fra eit annan merke på helsekosten som man kunne ta innvendig. Hugsar ikkje kva..

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.