mammaliv - oppskrifter - essensielle oljer

Ukens olje – Sitron

Ukens olje – Sitron

 

 

Ukens olje – Sitron

 

 

Med sine lange, varme somrer og milde vinter er sitroner fra Sicilia i en klasse for seg selv!

Jeg har ved to anledninger kjørt tog inn på Sicilia. Første gangen gikk jeg på italiensklinje ved en Folkehøyskole. Da reiste jeg og noen andre av oss med tog gjennom Europa og ned til Firenze, deretter videre til Roma, Napoli og Sicilia.

Andre gangen gikk jeg på et universitet i Roma og studerte malerier og italiensk. Jeg var der i 1 år, og mot slutten av året ble det arrangert en felles tur for alle utvekslingselever til Sicilia.

Italia har et eget sted i hjertet mitt og hver gang jeg kjenner duften av Sitron er jeg tilbake dit.

 

 

 

 

Beskrivelse av planten

Som en av doTERRA’s mest solgte oljer har Sitron essensiell olje en rekke bruksområder og fordeler. Den har en ren og frisk aroma og er kjent for sine rensende egenskaper. Den er ofte brukt i rengjøringsmidler og luftrensere. Du kan for eksempel ha den på filteret til din støvsuger! Oljen støtter også en sunn fordøyelse og et sundt åndedrett når den tas innvendig*.

doTERRA henter Sitron essensiell olje fra frukthager på Sicilia i Italia, der familier i generasjoner har dyrket og høstet sitroner og bergamotappelsiner som tilslutt blir en doTERRA olje.

Økonomisk nedgang førte til at mange frukthager måtte legge ned, men gjennom Co-Impact Sourcing har doTERRA gitt en forretningsmulighet til dem som ønsker det, til å fortsette med familietradisjonen. Se denne filmen for å lære mer om prosjektet på Sicilia.

Sitron essensiell olje blir hentet fra skallet til sitroner, der skallet blir kaldpresset. Mens andre destillasjonsprosesser bruker varme, presser man her bare oljen fra skallet ved hjelp av mekanisk trykk.

 

Morsomt faktum: Et sitrontre har potensiale til å produsere ca. 250 kg sitroner på 1 år. Og det tar rundt 45 sitroner for å produsere en 15 ml flaske med Sitron essensiell olje!

 

 

Om oljen

Laget av: Ytre skall som er kaldpresset.

Hovedkomponenter: Limonene, ß pinenes, γ-terpimene

Energien kommer bare naturlig fra Sitron – den kan ikke gjøre annet. Sitron olje består av kjemikalier kalt Monoterpener, som er kjent for sine oppløftende egenskaper. Og som andre sitrusoljer er den satt sammen av Limonene og Beta-Pinene, som også har oppløftende egenskaper. Sitron deler denne sammensetningen med essensielle oljer som: Bergamot, Vill Appelsin, Grapefrukt, Lime og Douglasgran. Disse blir ofte brukt til å skape et positivt humør og oppløftende miljø.

Sitron essensiell olje er ikke bare allsidig når det gjelder fordeler, den passer også godt sammen med en hel del andre essensielle oljer. Om du vil få fram den lyse energigivende duften av Sitron kan du blande med andre sitrusoljer som Grapefrukt, Lime eller Bergamot. Den forfriskende duften av Sitron blandes også godt med mynteoljer som har en sitrusnote, som Douglasgran (Douglas Fir) eller Krypbærlyng (Wintergreen). Sitron komplementerer også perfekt krydderoljer som Kanel og Vill Appelsin.

 

Egenskaper:

Antidepressiva, soppdrepende, antimikrobiell, antioksidant, anti-revmatisk, antiseptisk, krampeløsende, antivirus, renser, slimløsende, beroliger slimhinner, detoxer, desinfeksjonsmiddel, vanndrivende, energigivende, senker blodtrykk, stimulerer immunforsvaret, insektmiddel, styrkende, forfriskende, revitaliserende, oppløftende.

 

(fra: The Essential basics, 4th edition, A simple guide to living the wellness lifestyle, Total Wellness Publishing, 2017)

 

 

 

 

Se noen bruksområder her:

 

Andre essensielle oljer Sitron olje går godt sammen med:

Basilikum, Manuka, Peppermynte, Rosmarin, Sibirsk Gran.

 

Bruksmåter:

Aromatisk:
Diffuser (luftfrisker) – vann opp til rød strek + 4-10 dråper essensiell olje, prøv deg gjerne fram til en miks av essensielle oljer som du liker. Jeg bruker gjerne 4-5 dråper når jeg bare har en olje, og 2-3 dråper av hver når jeg blander oljer (og 10 dråper total).
Koppede hender – 1 dråpe i handflaten, gni hendene sammen, lag en “kopp” som du holder foran ansiktet mens du inhalerer.

På huden: Bland essensiell olje med baseolje (for eksempel fraksjonert kokosolje (FCO), extra virgin kokosolje, mandelolje eller jojobaolje).

Baby 0.3 % fortynning 1 dråpe til 1 ss
Barn 1.0 % fortynning 1 dråpe til 1 ts
Voksne 2.0 – 4.0 % fortynning 3-6 dråper til 1 ts

Innvendig: Åpne en tom kapsel, ha i 1-2 dråper essensiell olje og fyll opp med for eksempel olivenolje eller MCT olje. Svelg ned med vann. Gjerne i forbindelse med et måltid.

 

Sikkerhet:

Unngå eksponering av hud for sol eller UV stråler opptil 12 timer etter du har smurt den med Sitron essensiell olje. Om du skal ut i sol smør isteden hud som ikke bli eksponert, for eksempel under føttene.

*Om du skal ha Sitron essensiell olje i vann må du blande ut dråpen med sitronsaft, honning, salt, moste bær, sukker e.l. før du har vann i glasset. Olje blander seg ikke med vann og om du ikke gjør dette kommer du til å drikke den rene oljen først, fordi den legger seg på toppen!

Bruk bare eteriske oljer av høyeste kvalitet innvendig! Jeg anbefaler bare doTERRA sine.

 

 

Rense inneluft

Ha 4-5 dråper Sitron essensiell olje i diffuseren for å rense luften og overflater i ditt hjem. Når du vil få bort lukt eller bare vil ha en forfriskende duft i huset. Du kan også forsøke denne blandingen: 2 dråper Sitron, 1 dråpe Lime, 1 dråpe Lavendel og 1 dråpe Rosmarin.

Hud

Lag din egen ansiktsskrubb med 4-5 dråper Sitron essensiell olje til en liten mengde havregryn og vann. Dette gir en sunn og forfrisket hud.

Nyre og gallesten

Smør fortynnet over området, legg en “heat pack” for å intensivere virkningen. Ha et par dråper i et glass vann* eller i en kapsel for å bryte opp gallestener.

Balansere pH og rense lymfer

Ha en dråpe i et glass vann* eller smør fortynnet på ører og ankler for å rense og balansere pH.

Edem og vann i kroppen

Ta i en kapsel, i ett glass vann* eller masser fortynnet på legger og under føtter.

Halsbrann og reflux

Ta med Ingefær essensiell olje i en kapsel eller ett glass med vann*.

Slim og forkjølelse

Smør fortynnet over bryst eller ha i diffuser.

Rennende nese og allergier

Inhaler eller smør over nesebro for å lindre en rennende nese. Ta 1-2 dråper hver av Sitron,  Lavendel og Peppermynte essensiell olje i en kapsel for å lette allergi symptomer.

Gikt, revmatisme og leddgikt

Ta 1 dråpe i ett glass vann*.

Lever og nyre detox

Ta 1 dråpe i ett glass vann* eller smør under føttene.

Rengjøring som tar fett og kliss

Tilsett et par dråper i såpen din for å få få vasket hender med oljesøl.

Vask bort alt av kliss, fett, tyggis med et par dråper Sitron på en våt klut. Både på kjøkken og bad.

Tilsett noen dråper Sitron olje til en sprayflaske med vann og tørk av disker, barnestoler, vasken på badet og alt annet som trenger en grundig vask. For å gjøre blandingen enda sterkere kan du tilsette litt eddik. Når du bruker denne sprayen trenger du ikke å bekymre deg for farlige kjemikalier som de fleste vaskesprayer du får i butikken inneholder. Her er en enkel oppskrift.

Møbel polering

Bruk 10-15 dråper blandet med vann i en glass spray flaske. Eller ha et par dråper i litt olivenolje for å polere møbler. (Forsøk med et lite område først.) Oppskrift her.

Du kan også bruke oljen til å stelle skinnmøbler og hindre at det kommer sprekker. Bruk en fuktig klut med noen dråper Sitron på.

Du kan også polere sølv og andre metaller med Sitron olje. Ha et par dråper Sitron på en bomullsdott og gni for å få tilbake metallets naturlige skjønnhet.

Åreknuter

Smør på fortynnet sammen med Cypress essensiell olje.

Konsentrasjon

Inhaler sammen med Rosmarin essensiell olje.

Mat

Jeg bruker Sitron essensiell olje i kjeksene jeg alltid har med meg når jeg presenterer oljene. Se oppskrift på Sitron og Ingefær kjeks her.

Bruk Sitron i oppskrifter der du trenger sitronsaft, og forsøk deg frem med akkurat hvor mange dråper du liker.

Under ser du oppskrift på Sitron Chia Pudding – topp gjerne med frukt og bær!

 

(fra: The Essential Life, 4th edition,  A simple guide to living the wellness lifestyle, Total wellness publishing, 2017)

 

 

 

Humør – gå fra tankeløs og mentalt utmattet til fokusert og full av energi.

Aromatisk: Inhalér fra flasken eller ha i diffuser før mental anstrengelse eller når du jobber eller studerer.

På huden: Smør 1-2 dråper fortynnet på håndledd og på tinninger.

“Lemon is especially helpful in cases of learning issues. Whether an individual has a difficult time concentrating og feels incapable of learning. Lemon clears self-judgments such as “I’m dumb” or “I’m not a good student”. Lemon calms fears and insecurities while restoring confidence in the self. Emotionally, Lemon inspires a natural playfulness and buoyancy in the heart. It assists in releasing feelings of despair and hopelessness by restoring feelings of joy and happiness. Lemon inspires joyful involvement in the present moment by infusing the soul with energy, confidence, and alertness.

 

(fra: Emotions & Essential oils, 6th edition, Reference guide for emotional healing, 2017)

 

Se film om Sitron her!

Se film om hvordan doTERRA støtter lokalsamfunn, og innhøsting av Sitron (og Bergamot) her.

Les mer om Sitron her.

 

 

 

Advarsel

Mulig hudsensitivitet. Oppbevares utilgjengelig for barn. Om du er gravid, ammer eller er under legebehandling kontakt lege før bruk. Unngå kontakt med øyne, indre øre og andre sensitive områder.

Unngå sol eller UV stråler på hud opp til 12 timer etter du har smurt området med Sitron essensiell olje.

Om du skal ha Sitron essensiell olje i vann og drikke se * under sikkerhet lenger oppe.

Bruk bare eteriske oljer av høyeste kvalitet innvendig! Jeg anbefaler bare doTERRA sine.

 Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.